Stilte

In mei en juni staat ‘Aanbidding’ centraal in Crossroads. Dat doen we in een tijd waarin we niet meer met z’n allen kunnen samenkomen en we dus ook niet naar de band kunnen kijken om ons voor te gaan in aanbidding. Dat betekent misschien dat we iets zullen missen als het gaat om onze aanbidding van God, maar ook dat we nieuwe manieren kunnen ontdekken om naar God toe te uiten hoe we hem zien en beleven.
Via de blogs op crossroadsrotterdam.nl ga je hier ook meer over horen… vandaag de eerste:

Stilte

Door: Jolente

De aankondigingen van heropstarten hebben ons bereikt. Er is weer meer verkeer. Er zijn meer mensen op straat. Daarmee lijkt ook de grootste voorzichtigheid achter ons te liggen, bedoeld of onbedoeld. Toch is de stilte van de afgelopen weken in onze huid gekropen. Niet onaangenaam wat mij betreft. Al kan het in die stilte aardig stormen. Gedachten slingeren van links naar rechts. De stilte is ook confronterend: Kan ik wel stil zijn?

Psalm 46 heeft het over natuurgeweld en wapengekletter. Herrie en onrust die ook in ons binnenste tekeer kan gaan. De psalm begint met een duidelijk statement: Bij God zijn wij veilig. Hij helpt ons als we in nood zijn. We hoeven niet bang te zijn (vers 2 en 3a, BGT). Maar ja, hoe krijg je dat voor elkaar, niet bang zijn? In vers 11 komt de oplossing, geen eenvoudig stappenplan, maar een waarheid om jezelf steeds weer aan te herinneren: Stop de strijd, en weet dat de Heer God is. (vers 11a, BGT).

Wat heeft dat met aanbidding te maken, stoppen met vechten en weten dat de Heer God is? Alles. God komt voorop te staan en alle nood, onrust en angsten raken even naar de achtergrond. Door God te aanbidden herinner je jezelf eraan dat je niet alles in de hand hebt of hoeft te hebben. En dat je niet kunt begrijpen hoe het zit, maar alleen kunt erkennen dat God boven alles staat.

Waarom we bij God veilig zijn, is niet uit te leggen. De waarheid ‘Wees stil en weet dat Ik God ben’ geloven zorgt niet voor een teflonlaagje op je leven tegen alle tegenspoed. Maar stilletjes deze zin herhalen kan je van binnen tot stilte brengen, omdat je weet dat Hij God is en erbij zal zijn. God op die manier aanbidden brengt de boel in perspectief. In stilte.