Samenkomsten bij Crossroads Central

‘Voor een niet-samenkomst kerk steken we toch best wel veel tijd in onze samenkomsten!’
‘In de samenkomst willen we graag mét elkaar de lengte, breedte, diepte en hoogste van Jezus’ liefde ontdekken.’
‘Zijn de missional communities nou een gevolg van de samenkomsten, of de samenkomsten een gevolg van de missionaire communities?’

Zomaar wat uitspraken uit de gesprekken die Hester, Jurjan, Monique en Ron met elkaar gehad hebben, met het LT en de verschillende teams binnen Crossroads.
Al bijna 15 jaar zijn we nu met Crossroads Rotterdam bezig in de stad. En de samenkomsten hebben hier altijd een plek in gehad, de ene keer prominenter dan de andere keer en qua vormen is er al van alles geprobeerd. Dat maakt Crossroads ook tot een bijzondere kerk: altijd op zoek naar manieren om op een eigentijdse manier bezig te zijn met Gods Koninkrijk. Eind vorig jaar ontstond echter sterk de behoefte om eens wat structureler over de samenkomsten na te gaan denken. En met die opdracht begonnen de eerder genoemde personen afgelopen december…

Geschiedenis

Vijftien jaar is eigenlijk best wel kort. En toch kent Crossroads een zeer rijke historie als het op de samenkomsten aankomt. Crossroads is begonnen aan het Eendrachtsplein, in de sociëteit van NSR, vervolgens naar Pro Rege in Kralingen en nu in de school aan de Beukelsdijk. Maar samenkomsten lag niet aan de basis van Crossroads. Dat ontdekten we een paar jaar geleden al opnieuw, toen we als Crossroads bezig waren met het beschrijven van onze visie van missional communities: samen komen in kleine groepen met hart voor de jonge Rotterdammer zit diep geworteld in het DNA van Crossroads. Want zo is Crossroads in 2001 begonnen. Al snel ontstond er echter tussen de kleine groepen behoefte om elkaar ook als grote groep te treffen, de maandelijkse samenkomst was een feit.
Ook al bleven de kleine groepen het zwaartepunt, de maandelijkse samenkomst beviel goed.

  • Om te ervaren om deel te zijn van een groter geheel en als grote groep samen God te aanbidden,
  • Om samen te delen wat er in de kleine groepen gebeurde en hierin ook Gods werk in Rotterdam te ontdekken en ook
  • Om een plek te hebben, in de drukke werkweek in deze drukke maatschappij, waarin we met elkaar stilgezet kunnen worden, onderwezen en bemoedigd met het woord van God.

De zoektocht naar het ultieme samenkomst model…

En wat met één zondag in de maand begon, werden er al snel twee. De events kregen ook een professioneler karakter. Grotere bands, Powerpoints met mooie foto’s van Rotterdam, opbouwen vanaf 8:30u, terwijl de samenkomst om 11:00u begon. En naarmate de nadruk van de kleine groepen op de achtergrond raakte, ontstond de behoefte op een natuurlijke manier op de tussenliggende zondagen waar we in workshop verband op de zondagmorgen in verschillende tracks uiteen gingen. De structuur van Xperiences (de grotere samenkomsten) en de Xpeditions was een feit.
Toch bleef het knagen binnen Crossroads en het verlangen om in kleine groepen samen te komen en er met zo’n groep te zijn voor Rotterdam bleef. Mede geïnspireerd door een ‘kerk van missional communities’ uit Engeland en ervaringen in Brussel startte Crossroads Rotterdam als een van de eerste kerken in Nederland met het idee van missional communities.
In deze periode bleven de samenkomsten bestaan. Xperiences en Xpeditions verdwenen, een maandelijkse Celebration (waar ook de communities kwamen) en de overige zondagen een ‘Central bijeenkomst’.
Na een paar jaar begonnen de communities hun ritmes te vinden, niet iedereen op de zondagmorgen overigens. En dat maakte onder andere dat de strakke scheiding tussen Celebration en Central verdween. De school maakte het ook niet altijd makkelijk, doordat de kapel soms niet beschikbaar was op Celebration zondagen en de kantine niet op de Central bijeenkomsten. De samenkomsten kregen daardoor een wat onduidelijk karakter.
Kortom: opnieuw tijd dus om met elkaar over de samenkomsten te gaan nadenken, wat Hester, Jurjan, Monique en Ron dan ook gingen doen.

Vernieuwde visie op de samenkomsten

Ook al leek de samenkomst ietwat in een identiteitscrisis te verkeren, in al die jaren was er toch heel wat op papier gezet: visiestukken, rolbeschrijvingen, draaiboeken, profielschetsen, etc. We zijn als projectgroep gestart om deze documenten eens allemaal op te zoeken, door te lezen, naast elkaar te zetten en aan te houden tegen de kerk die we vandaag willen zijn: Jezus volgen. In alles. Met elkaar. Voor de vernieuwing van de stad.
En in al deze gesprekken (en het werk om de documenten bij elkaar te brengen in één handboek samenkomsten) kwamen we toch eigenlijk gewoon weer terug op de reden van het hebben van samenkomsten: niet om van daaruit communities te starten, maar juist ómdat we een kerk van communities zijn!
En omdat we binnen Crossroads verschillende communities hebben, is er nog steeds die behoefte die er vijftien jaar geleden was:

  • bij een groter geheel willen horen en samen God aanbidden
  • samen de lengte, breedte, diepte en hoogte van Jezus liefde ontdekken
  • gevoed en bemoedigd worden in een drukke en snelle maatschappij

En dat maakt de samenkomsten bij Crossroads Rotterdam nog steeds zo cruciaal en dat veel van jullie je er met hart en ziel voor inzetten. Het maakt ook dat er niet een ultiem model is, maar dat we wel vanuit deze verlangens de samenkomsten op gaan zetten.
En dat betekent ook dat we keuzes gaan maken:

  1. De samenkomsten hebben een bewuste plek en functie binnen Crossroads Rotterdam: Samen God aanbidden, interactie tussen de verschillende groepen, delen van elkaars verhalen en behandelen van thema’s gericht op bemoedigen, ondersteunen en inspireren van Crossroads’ missie in de stad.
  2. De samenkomsten zijn er in eerste instantie voor de mensen die ervoor kiezen om met God te willen leven. Tegelijkertijd blijven we weg van intern jargon, zodat gasten snappen wat we aan het doen zijn
  3. De samenkomsten zijn een verlengstuk van de communities en wijkgroepen, wat ook in de taal, stijl en inhoud moet blijken
  4. De samenkomst zelf heeft hiermee in mindere mate de functie om persoonlijke banden op te bouwen en zorg voor elkaar (daar geven we de wijkgroepen en communities de ruimte voor)
  5. We letten op duidelijke communicatie rondom de samenkomsten
  6. We gaan verder vooruit plannen (thematiek en vormen), zodat verschillende communities, maar ook big future en de teams rondom de samenkomsten (onderwijs, gebed, aanbidding, praktisch, etc) eerder weten waar ze aan toe zijn en beter bij kunnen dragen.
  7. We coördineren dit alles vanuit het team samenkomsten, die nu al nadenkt over de invulling  van het najaar van 2016.

Dit alles zal wederom pionieren zijn. Maar zoals al gezegd: dit is wat Crossroads al 15 jaar doet. Met een team samenkomsten gaan we in pilot vorm starten om het najaar van 2016 concreet vorm te geven.
En keuzes zijn al gemaakt:

  • Vanaf september hebben we de 1e zondag van de maand geen samenkomsten meer. De communities en wijkgroepen komen wel bij elkaar.
  • En de 2e zondag van de maand leggen we juist de nadruk op het samen vieren met elkaar. We vieren dan ook avondmaal

Binnenkort meer hierover. Als je in een van de teams zit krijg je later deze zomer meer info.

Team samenkomsten
Hester
Jurjan
Monique
Ron