Glutenvrij. Pinda- en notenallergie. Vegetarisch. Ortho-moleculair. Suikervrij. Lactosevrij. Het is geen grap: dit zijn de diëten en voedselallergieën in onze Dordtse missional commmunity. Onze maaltijden organiseren we, net als andere missional communities van Crossroads, volgens de potluck-methode: iedereen neemt iets mee. Als samen eten een van de belangrijkste ingrediënten is voor je missional community, hoe ga je dan om met diëten en voedselallergieën? Graag deel ik een paar dingen vanuit onze ervaringen.
Om te beginnen mogen we onszelf gelukkig prijzen met het kooktalent in onze community. Ik vermoed dat dit talent zich juist door de diëten en voedselallergieën heeft ontwikkeld, want je móet wel creatief worden met eten als je bepaalde ingrediënten niet eet. Naast het talent is er ook een brede interesse in (gezonde) voeding en wordt er plezier beleefd aan het proberen van nieuwe recepten en ingrediënten. Om die reden zijn onze maaltijden dan ook altijd een groot feest! En voor de kinderen is het altijd een verrassing wat er op tafel komt, er zijn altijd wel gerechten die ze lekker vinden.
Het kooktalent en de brede interesse in voeding zijn denk ik eerder uitzondering dan regel. Wat als je wel met diëten of voedselallergieën te maken hebt, maar het talent of de interesse zijn er minder?
Een paar praktische handvatten wil ik noemen:
1. Bespreek
Wanneer je je leven met elkaar deelt in een missional community, kunnen daar ook dit soort onderwerpen ter sprake komen. Voor de één is een dieet een kleine aanpassing in het leven, voor de ander heeft het een impact die elke dag merkbaar is. Dit hangt natuurlijk ook af van het soort dieet of allergie en of het medisch noodzakelijk is of een vrije keuze. Toon interesse: wat houdt het dieet in? En hoe ervaart iemand het om met de allergie te leven of het dieet te volgen?
2. Verwachtingen
Wanneer je zelf een dieet volgt of voedselallergie hebt, verwacht niet dat anderen hier altijd rekening mee kunnen houden. De extra kennis of speciale ingrediënten zijn simpelweg niet altijd in huis. Zorg dat je zelf iets meeneemt dat je zeker weten mag eten. Of informeer van tevoren even of er iets is dat je wel/niet mag.
3. Houd rekening en doe je best!
Je leven met elkaar delen, betekent ook dat je wilt investeren in elkaar. Een keer je best doen op een gerecht dat degene met allergie of dieet wel mag wordt erg gewaardeerd! Of de noten apart serveren van de salade is een kleine moeite. En als je lasagne maakt, waarom niet een keer met glutenvrije lasagne-bladen. Zo kun je ook in een missional community de talen van liefde tot elkaar spreken 😊
4. Community-app
In aanloop naar onze zondagse brunch en vrijdagavond maaltijd delen we altijd via onze whats app-groep wat iedereen meeneemt of maakt. In eerste instantie bedoeld om te voorkomen dat we brunchen met uitsluitend eieren of brood zonder beleg. Het delen van de gerechten via whats app geeft ons de mogelijkheid om eventuele bijzonderheden als glutenvrij, met/zonder vlees, etc. vooraf te noemen. Zo weten degenen met een dieet of allergie of ze iets extra’s mee moeten nemen of niet.
Heb je ook ervaringen met diëten en voedselallergieën in jouw missional community? Ik ben benieuwd!