Communityzondag 15 november 2020 I Het échte geluk (deel 6): eerlijk zijn.

Communityzondag 15 november 2020 I Het échte geluk (deel 6): eerlijk zijn.

Het echte geluk is voor mensen die eerlijk zijn. Want zij zullen God zien. (Matteüs 5,8)

Vandaag deel 6 in de serie over Het échte geluk. Dit keer kijken we met elkaar naar Matteüs 5,8.

Ook deze keer ontvang je een dubbele input. Zowel een inhoudelijke bijdrage over de tekst in het filmpje, met gespreksvragen, als onderstaande doe-activiteit om met jong en oud mee aan de slag te gaan. Beide vormen van input zijn prima naast elkaar te gebruiken. Maar een keus voor een van beide kan natuurlijk ook.

Inhoudelijke bijdrage

Vragen:

Hoe beleef jij ‘eerlijk zijn’, ‘zuiver en rein van hart’?Wat is jouw ervaring met het ‘zien’ van God, van oog in oog staan met God? Hoe ziet dat eruit?

Welke rol speelt eerlijkheid, het hebben van een zuiver hart in het ‘zien’ van God? Ervaar je dit als een belofte, als een obstakel, of iets anders?

Hoe houd jij je hart zuiver en rein, en hoe beïnvloedt dat hoe jij God ziet? Wat doe jij met de dingen in je leven die niet zuiver en rein zijn?

Welke rol geef jij Jezus in het eerlijk zijn?

Zou jouw omgeving verschil zien in hoe jouw leven er aan de buitenkant uitziet en hoe het er van binnen uitziet?

Bid samen:
…voor het zien van God…
…voor zuiverheid en eerlijkheid…

Doe-activiteit

Eerlijk zijn
Het échte geluk is er voor wie eerlijk zijn. Of zoals het in de NBV staat: voor wie zuiver van hart zijn.
Bedenk eens met elkaar welke emoji er goed bij ‘eerlijk zijn’ past. Kunnen jullie iets bedenken? Zo niet: maak je eigen eerlijke emoji.
Eerlijk of zuiver van hart zijn dus. Wat betekent dat nu eigenlijk?

To do:
Vandaag 2 mogelijkheden om dit samen te onderzoeken. Doe je ze allebei of kiezen jullie er één?

Waterfles:
Leg een fles water in de vriezer.
Haal de fles er na ongeveer 1,5 uur uit. Zorg dat het water nog niet bevroren, maar net vloeibaar is.
Wat zie je aan de buitenkant? Is de buitenkant hetzelfde als aan de binnenkant?
Sla één keer flink met je hand tegen de fles: Wat gebeurd er?
(uitleg: het water is al onder het vriespunt en op het moment dat je met je hand tegen de fles slaat wordt het ‘evenwicht’ in het water als het ware verstoord. Nu kristalliseert het water tot ijs)
Tip: probeer het even voor je het met je gezin of groep doet. Kan je even kijken hoe het werkt 😉.

Verrassing:
Zorg voor kruidnoten met een andere buitenkant dan de binnenkant. Denk aan chocolade, stroopwafel of red velvet. Geef iedereen een paar kruidnoten en geniet er van. Praat met elkaar door over welke kruidnoot je het lekkerst vind. Welke verraste je qua smaak, positief dan wel negatief?

Praat met elkaar door over wat je net hebt zien gebeuren. De binnenkant ziet er anders uit dan wat je van buiten ziet. Herkenbaar toch? Iemands buitenkant kan heel anders zijn dan hoe hij eigenlijk echt is. Soms is dat verrassend leuk, soms valt het ook verrassend tegen. Hoe fijn is het wanneer iemand van buiten hetzelfde is als van binnen. Wanneer we echt gelukkig willen zijn dan daagt Jezus ons hier uit om eerlijk, zuiver van hart, te zijn. Zodat onze buiten en binnenkant niet verschillen. Best spannend, want dan leren mensen jou wel echt kennen!

Lees
In de Bijbel lezen we in Samuel 16:1-13 hoe God een nieuwe koning kiest. Lees dit verhaal met elkaar en let vooral op vers 7: God kijkt naar het hart! Lees evt. daarna nog een keer het vers uit Mat. 5:8 Helpt het verhaal bij het begrijpen van dit vers?

God zien?!
Voor wie nog verder wil nadenken over dit onderwerp kijken we ook nog naar de belofte uit dit vers “…want zij zullen God zien.” Bedenk met elkaar wat deze belofte zou kunnen betekenen.
Bespreek daarna met elkaar wat jullie in je eigen leven van God zouden willen zien. Bid daarna voor dit verlangen.

Voor wie al te lang aan het praten is nog een laatste idee: God kunnen wij nu niet zien, maar teken of schilder eens hoe het er bij God uit zou zien. Wat zie je als je bij God in de buurt bent?


Input eerdere community-zondagen vind je hier:

Community-zondag 1 november

Community-zondag 18 oktober

Community-zondag 4 oktober

Community-zondag 20 september