In rust ligt je redding

Dit zei God, de HEER, de Heilige van Israël: ‘In rust en inkeer ligt jullie redding, in geduld en vertrouwen ligt jullie kracht.’ (Jesaja 30,15)

In de LT/staf-app (yep, die bestaat!) kwam deze tekst langs. Een tekst die het malen tot stilstand brengt, totdat gedachten van onrust uiteindelijk toch weer op gang komen.Rust…inkeer…geduld…vertrouwen, als bron van redding en kracht.

Het leest als een belofte, als een geruststelling: redding komt wanneer je tot rust komt en je tot God keert en je bekeert van je eigen gedachten en eigen wegen. Je kracht wordt zichtbaar als je leert om geduldig te zijn en te vertrouwen.

Allemaal waar.

In de Bijbel in Gewone Taal krijgt deze tekst een scherpere lading: ‘Stel dat jullie rustig gebleven waren. Stel dat jullie alleen op mij vertrouwd hadden. Stel dat jullie bij mij teruggekomen waren. Dan had ik jullie gered!’

Die scherpte is terecht. Want Jesaja wijst hierop in een situatie waarin het volk klem zit tussen machten die met elkaar en met het volk strijden. Moeten ze vluchten? Moeten ze een bondje sluiten met één van de partijen? Hun keuzes worden uiteindelijk geleid door opportunisme.

Als ze voor rust en alles waar dat voor staat – Gods aanwezigheid, Gods perspectief – hadden gekozen, dan zouden redding en kracht hun deel geworden zijn, en hadden ze andere keuzes gemaakt. Daarom is RUST zo’n ding.

‘Maar jullie wilden niet’, staat er direct na. Met andere woorden, God had de optie gegeven om de dreiging vanuit rust, inkeer, geduld en vertrouwen te benaderen, maar er werd een andere keuze gemaakt. Met desastreuze gevolgen.

Dat geeft te denken. Er valt iets te kiezen. En je kunt er dus voor kiezen om rust te negeren. Voor het volk liep dat echter fataal af. Kiezen voor rust is kiezen voor inkeer, een omkeer, een bekering. Zo stevig wordt het aangezet in de woorden van Jesaja.

Rust is niet zo maar een leuke optie, een stip aan de horizon voor later. In rust ligt je redding – van jezelf, je gedachten, je gevoelens, je agenda’s. In rust ligt de bevrijding van alles wat je bedreigt.

Ook al weet je nog niet hoe, kies er vandaag voor om rust belangrijk te vinden, belangrijker dan ooit. Spreek het uit tegen de Vader.