Het échte geluk

Het echte geluk is voor….  Negen keer noemt Jezus een groep mensen voor wie het echte geluk is, met een belofte erbij. En bij de laatste keer zegt hij: ‘Het echte geluk is voor jullie’. Het is onderdeel van de zogenoemde Bergrede (Matteüs 5), een beetje het ‘I Have A Dream’ van Jezus, over waar het naar toe gaat als je hem volgt.

Maar wat is ‘echt geluk’? Een fijne relatie? Een riant inkomen? Een gezond lichaam? Een leuk sociaal netwerk? Een comfortabel huis? Mooie vakanties? Een zinvolle baan met alle ruimte voor zelfontplooiing? Is dat het? En wat als hij tegen jou zegt dat het echte geluk voor jou is? Wat houdt het dan in? Zijn er criteria voor ‘echt’ geluk?

We leven in een cultuur waar veel mensen zoeken naar een vorm van geluk, en waarin mensen die vluchten naar ons land worden uitgescholden voor #gelukszoekers. Wat is echt geluk voor mensen die alles hebben en wat is het voor mensen die alles achter hebben moeten laten?

In deze reeks proberen we erachter te komen wat Jezus nu bedoelt met ‘echt geluk’. Jezus geeft geen definitie. Hij zegt wel voor wie het is (mensen die verdrietig zijn, die goed zijn voor anderen, die vrede sluiten, die doen wat God wil, etc.) en wat ze – nu of ooit – zullen ontvangen. Wat zeggen deze mensen en deze beloftes over wat echt geluk volgens Jezus inhoudt? Wat zegt het over onze cultuur, en wat zegt ‘echt geluk’ over Jezus en hoe hij naar deze wereld kijkt? En is Jezus’ omschrijving van het echte geluk een sleutel om in deze ingewikkelde tijd van COVID_19 hem te volgen en te vertegenwoordigen? In de komende maanden gaan we op zoek naar het echte geluk!