De bouwput van Crossroads Rotterdam (8)

shutterstock_188394575Toen we startten met ‘missional communities’ waren met name ouders van schoolgaande kinderen ongerust. Stel dat heel de gemeente in kleine communities uiteen gaat, wat zou er dan voor de kinderen zijn? In een ‘gewone’ kerk drop je namelijk je kids bij het kinderprogramma, zodat je zelf als ouder ongestoord de dienst kunt meemaken. En na afloop haal je ze weer op, je geeft wat commentaar op de kleurplaat of het werkje en je gaat koffie halen en naar huis.

Het was een onthullend moment. Waar ouders onbewust het kindergebeuren rond de dienst als ‘oppas’ beschouwen, zien de leiders van het kinderwerk het als investeren in relaties met de kinderen. Ze willen hen helpen om discipel van Jezus te worden. Voor zover dat kan in anderhalf uur per week (en wij zijn gezegend met kinderleiders die daar ongelofelijk goed in zijn!).

In de missional communities zoals wij die tot nu toe hebben, zijn maar enkele gezinnen met kinderen aanwezig, van baby tot kleuter. Wat we zien, is een zoektocht naar hoe dat werkt. Als het gaat om de concrete inhoud van bijbelverhalen en hun betekenis, dan moet je of een vorm vinden die inclusief is, of iemand uit de community neemt de tijd om eens voor te lezen of iets anders te doen.

Ouders zijn er nuchter onder. Het zet hen op scherp, omdat zij ook goed beseffen dat als zij willen dat hun kinderen Jezus gaan volgen, zij als ouders de belangrijkste rol hebben. Ze moeten dus allereerst zelf invulling geven aan wat het betekent om als gezin Jezus te volgen en kunnen dat niet overlaten aan een uurtje in een kerk – hoe goed dat ook is – of aan een christelijke school.

Kinderen maken echter veel mee van samen gemeente-zijn in een missional community. Ze zien mensen het leven delen. En ze genieten van het samen eten. Toen een community-ontmoeting weer eens uitliep op een uitgebreide maaltijd en de leden na de afwas aanstalten maakten om elk weer hun weg te gaan, vroeg een meisje van bijna vier: ‘Gaat de kerk weg?’ Dat is de kerk die zij te zien krijgt: een groep mensen die met elkaar optrekt, samen eet, samen bidt, samen andere mensen dient, samen spullen deelt en samen gastvrijheid beoefent. Een extended family met een missie.

Meer informatie over het werken met ‘missional communities’:  www.nederlandzoekt.nl

Eerder verschenen als onderdeel van een serie in IDEA 4-2013, magazine van de Evangelische Alliantie over missionaire gemeenteopbouw – www.ea.nl