Dag 7: Schrikken van Gods goedheid

‘Gegroet Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je’ (Lucas 1, 28)

Engel Gabriël mag weer, deze keer naar Maria. Helemaal naar Nazareth, toch wel een beetje een uithoek, zelfs voor een engel. Vorige keer mocht hij nog in het nationale hart in Jeruzalem, in de tempel aan de slag. Nu Nazareth dus. Bij de aanstaande bruid van iemand uit een koninklijk geslacht, zij het een in verval geraakt koninklijk geslacht.

Gabriël doet z’n engelending, en dat lijkt weer uit te draaien op mensen laten schrikken. Maar Maria schrikt niet zozeer van onze favoriete Adventsengel, maar van de woorden die hij uitspreekt: ‘Gegroet Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je’ (vs 28). De NBV vertaalt hier helaas wat vlak en kort.

Want wat zegt de engel allemaal? Allereerst groet hij Maria. Hij is een beleefde engel. En dan zegt hij zoiets als: ‘Je bent begunstigd met genade’ of ‘Je bent uitgekozen om genadig over te zijn’, gevolgd door: ‘De Heer is met je’. En als uitsmijter: ‘Je bent gezegend onder de vrouwen’. In The Message staat het ook weer fraai: ‘Good morning! You’re beautiful with God’s beauty, beautiful inside and out! God is with you!’ Hoe je het ook vertaalt, de engel probeert duidelijk te maken dat God naar haar kijkt vanuit een overvloed aan goedheid en genade, en dat ze uitgekozen is.

Maria schrikt ervan, is in verwarring. Waar dat ‘m in zit staat er niet bij. Misschien schrikt ze er van dat God vol goedheid naar haar kijkt en kan ze dat niet direct handelen. Als je niet gewend bent dat er positief tegen je gesproken wordt, dan kun je flink ontregeld raken als het wel gebeurt. Misschien ruikt ze onraad als ze hoort dat ze is uitgekozen. In de Bijbel komt het zelden voor dat mensen staan te juichen als God duidelijk maakt dat hij hem of haar kiest. Want dat betekent meestal dat er iets gaat gebeuren dat moeilijk is en waar moed en vertrouwen voor nodig is.

Al die goedheid, al die genade, het idee dat je uitgekozen bent, de bevestiging dat de Heer bij je is; wat betekent dat? Het antwoord erop gaat ze krijgen. De vraag naar wat het betekent kun je uitleggen als de vraag naar het addertje onder het gras. Maar het is waarschijnlijker dat ze doorheeft dat goedheid en genade van God ook bedoeld zijn om op te reageren, om je in beweging te zetten. En daar kun je van schrikken. Vandaar dat de engel het er maar bij zegt: ‘De Heer is met je’.