Dag 5: Hoe zeg je ‘engel’ in gebarentaal?

‘Maar toen hij naar buiten kwam, kon hij niets tegen hen zeggen’ (Lucas 1,21-23)

Het is voor iedereen duidelijk dat er iets bijzonders is gebeurd als Zacharias uit het heiligdom komt. Hij was al ongebruikelijk lang weggeweest, en als hij eindelijk naar buiten komt kan hij niets meer zeggen. Alleen wat gebaren kan hij maken, maar of hij daarmee iets kon communiceren staat er niet bij. Hoe zeg je trouwens ‘engel’ in gebarentaal? Het enige dat de mensen opvangen is dat hij een visioen had gezien, volgens de verteller. Een beetje Bijbelvaste toeschouwer wist al genoeg (Ezechiël 3,26; 24,27 Daniel 10,15); het was een visioen en/of een teken.

 

Het is één van de vele merkwaardige dingen in deze geschiedenis. De engel, een boodschapper, geeft goed nieuws aan Zacharias, maar omdat deze niet gelooft, of niet genoeg gelooft, of niet snel genoeg gelooft, wordt hem het zwijgen opgelegd, totdat het goede nieuws in vervulling gaat, zo’n negen maanden later.

Je zou zeggen dat voor maximale impact van het goede nieuws het handig is dat Zacharias gelijk aan een grote menigte uitlegt wat er gaat gebeuren. Immers, de belofte van een kind – en wát voor een kind! (vs 15-17) – dat moet iedereen toch weten? Maar in plaats daarvan krijgt de menigte een man die niet anders kan dan wat gebaren. En ze moeten het zelf maar interpreteren als een teken. Er is iets gebeurd met Zacharias, maar wat?

Zo wordt het goede nieuws een geheim dat niet gedeeld kan worden. Het blijft verborgen; kennelijk is dat de weg die God kiest. Het grote platform wordt niet gebruikt. Er is alleen een teken, een aanwijzing God iets heeft gedeeld en dat er iets gaat gebeuren. De man die meer wilde weten en wilde begrijpen hoe het kan, dat een oude man als hij met een onvruchtbare vrouw als de zijne een kind zouden kunnen krijgen, wordt zo zelf een teken dat wijst op God. Zijn – tijdelijke – door God opgelegde zwijgen dient om vragen te stellen, om te verwonderen. En om te wachten en te verwachten.

Hoe merkwaardig ook, het niet kunnen spreken van Zacharias heeft een functie in Gods plan. En het is tijdelijk. Na negen maanden zal hij het wonder omarmen, erover spreken en God ervoor eren.