Dag 3: Vasten in het verborgene (Matteüs 6,5-18)

Dag 3: Vasten in het verborgene (Matteüs 6,5-18)

Maar als jullie vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader, die in het verborgene is. (Matteüs 6,17-18)

Gisteren lazen we dat Daniël er voor koos om zich niet verzorgen (Daniël 10,2-3). Jezus raadt aan om het juist wél te doen, zodat het voor niemand zichtbaar is dat je aan het vasten bent. Daar zit een spanning in: ook wij raden het aan om elkaar te vertellen dat je aan het vasten bent en hoe je daar uitdrukking aan wilt geven. Zo maak je jezelf accountable en kun je elkaar steunen om vol te houden.

Maar Jezus wijst op de valkuil: vasten kan een wedstrijd worden, een demonstratie van vroomheid die leidt tot arrogantie en trots: ‘Kijk mij eens vasten!’

Vraag jezelf daarom af: als je met elkaar spreekt over vasten, wat is je motivatie? Is het om anderen te bemoedigen of steun te ontvangen? Of is er een heimelijk verlangen om als heilig of spiritueel gezien te worden? Waarschijnlijk weten alleen jij en God het antwoord.

Neem vandaag de tijd om te bidden of God je eigen motieven laat zien, waarom je vast. Vraag God manieren om elkaar te bemoedigen zonder dat trots de ruimte krijgt.

En misschien, doe iets met vasten wat je aan niemand vertelt. Behalve aan God.