Dag 2: Het kind dat alles anders maakt

Een kind is ons geboren, een zoon is ons gegeven. (Jesaja 9,1.5-6)

De geboorte van een kind geeft hoop, want het betekent verandering. Los van alles wat geregeld moet worden, het idee dat er een kind komt brengt aanstaande ouders in de meeste gevallen letterlijk blijde verwachting; de gedachte dat er een gezinslid bij komt is opwindend. Je weet dat er een dimensie in je leven bijkomt. Hoe groot die dimensie wordt weet je nog niet, maar je hebt er wel ideeën bij. Ook al doe je nog zo je best, je leven zal niet op dezelfde voet doorgaan als je altijd geleefd hebt wanneer het kind wordt geboren. Of het een roze bubbel wordt of een minder rooskleurige periode, het kind maakt alles anders en zet je leven op z’n kop.

Het kind waarvan Jesaja de geboorte aankondigt draagt al een enorm gewicht aan hoop en verwachtingen met zich mee nog voordat hij wordt geboren: Hij zal heersen.

En de namen die hij krijgt zal hij echt niet voor niets krijgen: Wonderbare Raadsman, Goddelijke Held, Eeuwige Vader, Vredevorst. Aan vrede zal geen einde komen en het zal rusten op recht en gerechtigheid (Jesaja 9,5-6).

Het gebeurt maar al te vaak dat kinderen gaan gebukt onder de verwachtingen die ouders, of de maatschappij, of anderen van hen hebben. Mensen projecteren hun verlangens nu eenmaal graag op iets of iemand die het moet gaan doen voor jou. Maar vroeg of laat gebeurt er iets waardoor die verwachting naar beneden bijgesteld moet worden.

Het is dus nogal link wat God doet. Hij wil licht in de duisternis brengen door een kind dat zal gaan heersen en vrede zal brengen. Kan dat niet alleen maar tegenvallen? Ligt de lat niet buitensporig hoog?

Maar kennelijk is dat de weg die God wil gaan en wil hij dat we veel van dit Kind gaan verwachten, want dit Kind gaat nu eenmaal je leven op z’n kop zetten. De geboorte van Jezus maakt dat je leven niet doorkabbelt. Het wordt geen roze bubbel, want de machten die jou onderdrukken en gevangen houden worden door hem aangepakt (Jesaja 9,2-4). Dat kan er ruig aan toe gaan, maar het brengt de vrede die je nodig hebt.

Durf je dat te verwachten? Je kunt die verwachting eenvoudig uiten door zijn namen uit te spreken: Wonderbare Raadsman, Goddelijke Held, Eeuwige Vader, Vredevorst.

Want dat is wie hij is.