Dag 19: Menselijke wijsheid vs kracht van God (1 Korintiërs 2,1-16)

Dag 19: Menselijke wijsheid vs kracht van God (1 Korintiërs 2,1-16)

‘…want uw geloof moest niet op menselijke wijsheid steunen, maar op de kracht van God.’                   (1 Korintiërs 2,7)

Er is menselijke wijsheid en er is geestelijke wijsheid. Die geestelijke wijsheid is verborgen en heeft alles met Jezus te maken. In dit gedeelte zet Paulus menselijke wijsheid en geestelijke wijsheid naast elkaar en tegenover elkaar, met een duidelijk doel: je geloof moet niet op menselijke wijsheid steunen, wel op de kracht van God.

Je kunt je niet naar die wijsheid toe denken en redeneren, want het is verborgen. En alleen de heilige Geest kan het openbaren. Het is een wijsheid die wordt gedeeld met ons, omdat God daarvoor heeft gekozen. Hij geeft ons zijn Geest, ‘opdat we zouden weten wat God ons in zijn goedheid geeft geschonken’ (vs 12).

Paulus zet dus vol in op de heilige Geest. Er is veel wijsheid in deze wereld, maar je geloof kan er niet op steunen. Het is niet de plek waar de kracht van God zichtbaar wordt.

We bidden deze periode om wijsheid, om wat God belangrijk vindt. De rol van de heilige Geest is daarin cruciaal, omdat hij laat zien wat in ‘geen mensenhart is opgekomen’ (vs 10). Als we bidden om wijsheid, laten we dan gaan voor de wijsheid die we zelf niet kunnen bedenken, omdat het bij God vandaan komt. En de heilige Geest zal ons de gedachten van Christus geven (vs 16).

Bid om vervulling met de heilige Geest, opnieuw en opnieuw, zodat je gedachten gericht zijn op de gedachten van Christus. Spreek het uit dat je geloof niet op menselijke wijsheid wil laten steunen, maar op de wijsheid en de kracht van God.