Dag 11: Alleen God aanbidden (Matteüs 4,8-11)

Dag 11: Alleen God aanbidden (Matteüs 4,8-11)

Jezus zei tegen hem: ‘Ga weg, Satan! Want er staat geschreven: Aanbid de Heer, uw God, vereer alleen hem’. (Matteüs 4,10)

Mooi aanbod krijgt Jezus: alle koninkrijken van de wereld. Hij hoeft alleen maar te knielen en te aanbidden. De duivel weliswaar, maar toch. Wat zou je allemaal niet kunnen doen als alle koninkrijken van de wereld van jou waren en jij alle macht had? Eigenlijk is het een offer you can’t refuse. Alles waar mensen naar jagen, aan macht en ambitie, op een presenteerblaadje. En je kunt je eigen nobele verhaal erbij bedenken.

Jezus wijst de satan en zijn aanbod af. ‘Aanbid de Heer, uw God, vereer alleen hem’. God aanbidden is de weg en het doel, niet macht en ambitie. Hij citeert uit Deuteronomium, het boek dat eigenlijk aan Israel gegeven is als de handleiding om de woestijn te verlaten en het land in te nemen – fysiek, mentaal en geestelijk.

Jezus geeft daarmee antwoord op de vraag: om wiens Koninkrijk gaat het eigenlijk? Liever geen eigen koninkrijk te hebben dan een koninkrijk van en voor hemzelf, want het Koninkrijk van zijn Vader komt eraan. En dat gaat hij ook snel hierna verkondigen (Matteüs 4,17).

Wat heeft dat vasten Jezus nou eigenlijk opgeleverd, naast veel honger en gezeur aan zijn hoofd van de duivel? Niet zoveel. Behalve dan dat hij ervoor gekozen heeft om vrij te worden van eigen verlangens, behoefte aan bevestiging, menselijke ambitie en agenda’s. Het eigen koninkrijk wordt opgegeven. Dat creëert ruimte voor aanbidding. Maar daar ging tijd overheen, tijd van vasten en bidden.

Je kunt je al snel afvragen: wat levert dat vasten nu eigenlijk op? Je laat wat staan aan eten, drank en gewoontes of bezigheden. En dan? Een hoop ongemak, chagrijn wellicht. Misschien blijft God ook nog eens stil. Vertel dit aan de Vader en vraag hem om geduld en perspectief. Vraag God waarin zijn Koninkrijk botst met jouw (en onze) verlangens en ambities. Bid dat hij je losmaakt van je eigen wil. Vraag wat het voor jou betekent als je bidt: Laat uw Koninkrijk komen.

Meld je snel aan voor de gebedsruimte!