Dag 10: Laat het gebeuren!

‘Laat er met mij gebeuren wat u gezegd hebt’. (Lucas 1,34-38)

Net als Zacharias stelt Maria de vraag naar hoe dan? Hoe kun je een kind krijgen als je nog nooit gemeenschap hebt gehad? Waar Zacharias zijn ‘hoe-vraag’ moest bekopen met zwijgen tot de geboorte van zijn zoon, krijgt Maria wél een uitleg: de heilige Geest en de kracht van de allerhoogste God zullen hiervoor zorgen (vs 35). Dat is de reden dat het kind ‘heilig’ zal worden genoemd en Zoon van God. Er staat niet dat ze het nu wel begrijpt.

Pas als de engel verteld over haar verre familielid Elizabeth die geen kinderen kan krijgen, maar wel zes maanden zwanger is reageert ze. ‘Ik wil God dienen. Laat er met mij gebeuren wat u gezegd hebt’ (vs 38).

Ook al overkomt het Maria en heeft ze niet veel keuze, wat ze zegt maakt wél verschil. Of ze het nu wel en niet begrijpt, ze maakt de keuze om mee te doen. Ze is geen willoos slachtoffer van de omstandigheden, of een pion in een schaakspel, Maria kiest ervoor om actief mee te doen met Gods plan, ze kiest ervoor om God te dienen. Ze zegt er ‘ja’ tegen, of ‘Kom maar op’. Daarmee is zij de eerste persoon ooit die ervoor kiest om Jezus te aanvaarden op zijn voorwaarden en niet die van haarzelf, ongeacht wat het kost.

Of ze het nu wel of niet begrijpt, of ze nu wel of niet de consequenties overziet, ze kiest ervoor om beschikbaar te zijn voor God. Ze geeft zich over aan God en zijn plan. Zet het maar in gang!