Samenkomst 11 april : Door met Pasen

11 april | Dóór met Pasen

Door met Pasen
Jezus leeft! Het is een onwaarschijnlijke boodschap die 2000 jaar geleden door Jeruzalem heen ging. En het duurde wel even voordat men doorkreeg wat het betekende dat Jezus – die publiekelijk gepijnigd werd en in het zicht van de toeschouwers stierf – nu weer leeft. Je ziet in de verhalen van na de opstanding dat mensen zoeken naar hoe deze gebeurtenis te plaatsen. De Emmaüsgangers, Thomas, Petrus – ze moeten elk hun eigen proces doormaken om te begrijpen wat er nu eigenlijk is gebeurd in die opstanding van Jezus, en wat de consequenties zijn. Je kunt niet overgaan tot de orde van de dag, als de opstanding van Jezus
alles op zijn kop zet over wat je weet over het leven en de dood, over mensen en over God.

De opstanding maakt alles anders, maar hoe? De apostelen doen later in hun brieven ook hun best om duidelijk te maken wat er gebeurd is toen God Jezus uit de dood opwekte: geestelijk, intellectueel, existentieel en op ervaringsniveau. In deze reeks gaan we in op de verhalen en de verhandelingen die licht werpen op wat er gebeurde toen God zijn Zoon opwekte uit de dood en wat het betekent – toen en nu.

Komende zondag staat het verhaal van de Emmaüsgangers centraal. Zij hebben zelf de verhalen gehoord van de vrouwen en mannen die Jezus hebben gezien, maar ze weten niet zo goed wat ze er mee aan moeten. Totdat een vreemdeling een ommetje met hen maakt, met hen aanschuift aan tafel en hen helpt om de wonderlijke gebeurtenissen te laten landen.