Crossroads 26 april 2020 | Lijden en Leven | deel 8

Welkom om deze zondag weer bij de Crossroads samenkomst te zijn!

Naast een kort moment om 11:00u (zie link hieronder om deel te nemen) is er verder op op deze webpagina materiaal beschikbaar om in de communities en kleine groepen te gebruiken.

KLIK HIER OM NAAR DE ONLINE SAMENKOMST TE GAAN
(Start om 11:00u)

 

::: Lees hieronder verder alles over het thema van deze week :::

Introductie

Deze zondag sluiten we het thema Lijden en Leven af. We hebben in de weken voor en na Pasen stilgestaan  bij het lijden van Jezus, maar ook het leven dat Jezus geeft. Vandaag staat het gesprek tussen Jezus en Tomas centraal..

Deel 8: Jezus en Tomas (Johannes 20:19-29)

Filmpje

Aan de slag…

Jezus verschijnt aan de leerlingen terwijl Tomas er niet bij is. Wellicht was Tomas meer op zichzelf in zijn rouwproces over het lijden en sterven van Jezus. Hij komt over als een denker die probeert te vatten wat Jezus doet en bedoeld. Nu is Jezus dood en kan hij in eerste instantie niet meekomen in het getuigenis van de leerlingen.

Vraag: Waarin lukt het jou niet, of vind je het lastig om nog iets van Jezus te verwachten?

Tomas wil zelf de opgestane Jezus zien en voelen. Alsof hij zeker wil weten dat het geen waanidee of geestverschijning was. Een heel terecht punt! Tegelijk had hij, net als de Emmaüsgangers kunnen weten dat dit zou gebeuren. Toch zorgen zijn begrijpelijke en terechte gedachten en vragen dat hij nog niet verder komt in het geloven van Jezus.

Vraag: Waar wil jij eerst antwoord op voordat je verder kunt met Jezus?

Dan verschijnt Jezus weer. Aangemoedigd door de getuigenissen is Tomas er nu wel bij. Jezus richt zich tot Tomas. Daar moet het gebeuren, tussen Jezus en jou. Niet meer alleen omdat anderen het zeggen. Jezus geeft Tomas gelegenheid hem te zien en te voelen. Tomas komt als eerste tot de belijdenis ‘Mijn Heer, mijn God’ als het gaat over de opgestane Jezus. Geen christelijk jargon maar een diepe overtuiging die op dat moment ontstaat. Hij vertrouwt zichzelf helemaal toe aan Jezus zorg en leiding.

Er zit ook iets confronterends in: ‘wees niet langer ongelovig, maar geloof.’ Als Jezus ons confronteert met ons ongeloof is dat altijd om ons verder te brengen in onze relatie met hemzelf.

Bemoediging: Verwacht Jezus, juist op de plek waar je dat ingewikkeld vindt, midden in je terechte vragen!

Jezus sluit deze ontmoeting af met een uitnodiging aan iedereen die niet dezelfde zintuigelijke waarneming van Hem heeft als Tomas: ‘Gelukkig ben je als je mij niet ziet en toch gelooft!’

Als afsluitende bemoediging nog iets wat Petrus daarover schrijft in 1 Petrus 1:8

Jullie hebben Jezus lief zonder hem ooit gezien te hebben; en zonder hem nu te zien geloven jullie in hem en ervaren jullie een onuitsprekelijke, hemelse vreugde!’