Crossroads 19 april 2020 | Lijden en Leven | deel 7

Welkom om deze zondag weer bij de Crossroads samenkomst te zijn!

Alvast ter voorbereiding: Tijdens dit moment zullen we met elkaar een moment nemen om te bidden. Hiervoor heb je (per scherm) 1 licht vel papier/notitieblok nodig en een donkere stift. Handig om het alvast klaar te leggen!

Naast een kort moment om 11:00u (zie link hieronder om deel te nemen) is er verder op op deze webpagina materiaal beschikbaar om in de communities en kleine groepen te gebruiken.

KLIK HIER OM NAAR DE ONLINE SAMENKOMST TE GAAN
(Start om 11:00u)

 

::: Lees hieronder verder alles over het thema van deze week :::

Introductie

Deze week staat het verhaal van de Emmaüsgangers centraal (Lucas 24,13-35). Het is het verhaal van twee mensen die van Jeruzalem naar Emmaüs lopen, drie dagen na de dood van Jezus. Het is ook de dag dat Jezus verschijnt aan de vrouwen, en voor degenen die dat niet meemaken, dat de geruchten de kop opsteken dat het graf van Jezus leeg is. Deze twee mensen horen bij de mensen die dicht bij de vrouwen staan, dus ze hebben het verhaal meegekregen (vs 21-24). Ze weten echter nog niet zo goed wat ze ervan moeten vinden. De twee mensen waren vol hoop over Jezus, dat hij verlossing zou brengen voor Israël (vs 21), maar ja: wat nu? Zonder dat ze het door hebben dat hij het is loopt Jezus met hen mee en legt hen uit vanuit wat wij kennen als het Oude Testament dat wat er gebeurde met Jezus lijden, sterven en opstaan moest gebeuren. Ze nodigen Jezus uit om mee te eten en tijdens die maaltijd wordt duidelijk dat het Jezus is. Het eindig dat ze vol vreugde en opwinding teruggaan naar Jezuzalem om aan de discipelen daar te vertellen wat ze hebben meegemaakt.

Het verhaal staat boordevol met dingen om over door te praten. We hopen eigenlijk vooral dit doel te bereiken: dat jij in de komende week, misschien vandaag al, een wandeling maakt met iemand anders en daarbij Jezus uitnodigt om mee te lopen, zodat hij zichzelf bekend zal maken, voor het eerst, of opnieuw, of op een nieuwe manier. Hieronder staan drie dingen die je kunnen helpen om … beter te begrijpen. En check vooral het filmpje met 9 tips van Maarten Gast en Ron over hoe je met mensen in contact kunt komen en kunt delen van het goede nieuws van Jezus!

Deel 7: Jezus en de Emmaüsgangers (Lucas 24:13-35)

Filmpje

Aan de slag…

  1. Een vertroebelde en een open blik.

Er staat dat de blik van de Emmaüs-gangers was ‘vertroebeld’ (vers 16); ze waren niet in staat om Jezus te herkennen. Waardoor dat komt staat er niet bij. Of God dat zelf doet, of dat door duistere machten komt, of iets in henzelf, de tekst zegt het niet. Pas later staat er dat hun ogen ‘werden geopend’ (vers 31).

Vraag: Herken je dat, dat er een soort troebelheid over je ligt waardoor je niet ziet wie Jezus is, waar hij is of hoe hij is – bij jezelf of bij anderen? Hoe word je blik op Jezus beïnvloedt door de situatie vanwege het coronavirus? Scherpt het je blik? Of vertroebelt het? Hoe komt dat?

Op een gegeven moment worden de ogen geopend (vers 31). In Handelingen 16,14 wordt beschreven dat in Filippi God bij Lydia ‘het hart opent’.

Vraag: Wat is er voor nodig om jouw ogen (en hart) verder te openen, of die van een ander? Wat betekent het als jouw gebed, het uitleggen van wie Jezus het openen van hart en ogen kunnen losmaken?

 

  1. Wat je had kunnen weten.

‘Hij verklaarde hun wat er in de Schriften over hem geschreven stond’ (vers 27).

De Emmaüs-gangers hadden hun ideeën en verwachtingen over Jezus. De gebeurtenissen rondom zijn lijden en dood, en ook de verhalen dat hij verschenen is kunnen ze niet goed plaatsen. Jezus legt hen ‘vanuit de Schriften’ uit dat deze dingen moesten gebeuren, maar ook dat ze dat dit al hadden kunnen weten als zij ‘de Schriften’ beter of anders hadden gelezen.

Vraag: De Bijbel gaat er over dat je Jezus beter leert kennen. Speelt de Bijbel op dit moment die rol voor jou? Kun je een voorbeeld geven?

 

  1. De zichtbaarheid van Jezus.

 Jezus volgen. Met elkaar. In alles. Voor de vernieuwing van de stad.

We zijn met elkaar volgelingen van Jezus. Dat betekent ook dat we hem mogen vertegenwoordigen bij mensen en in situaties. Jezus werd zichtbaar in het gesprek met de Emmaüs-gangers (vers 32), en vooral toen hij de maaltijd met hen deelde (vers 30-31).

Vraag: Ben je je ervan bewust dat jij Jezus mag vertegenwoordigen en een rol mag spelen in het zichtbaar worden van Jezus? Wat zegt je dat? 

Opdracht: ga deze week een wandeling maken met iemand (houd 1,5m afstand). Bid vooraf dat je eigen ogen en hart en die van de ander worden geopend, zodat Jezus zichtbaar kan worden.