Crossroads 14 juni 2020 | Aanbidding | deel 7

“in perspectief”

Lees: Handelingen 16:16-34

Aanbidding als het leven tegenzit

Paulus en Silas aanbidden God, ondanks hun benarde omstandigheden. Dat is op z’n minst interessant: het zou niet ondenkbaar zijn dat vooral frustratie, teleurstelling en zorgen hun hoofd en gemoed bezig houden. Het lukt ze om de focus te verplaatsen van zichzelf naar God: wie Hij is en wat hij heeft gedaan / doet / beloofd heeft te gaan doen. En dat verandert hun realiteit.

Welke rol speelt aanbidding in jouw leven, wanneer het tegenzit? Wat maakt het voor jou lastig om juist dan God te aanbidden? En, op die momenten dat het je wel lukte, hoe veranderde het je situatie?

¬†Aanbidding als alles ‘wel gaat’ – de verborgen strijd

Gelukkig gaat het met de meesten van ons maar af en toe echt ‘slecht’.¬† Juist in het normale leven kan aanbidding lastig zijn. We zijn bezig met het alledaagse, familie, werk, kerk, en ongemerkt verdwijnt ons besef van en ontzag voor wie God echt is. Focussen we ons op onszelf en worden we relatief groter.
Als je dit herkent – aanbidding is de sleutel. Aanbidding herstelt je perspectief op God en wie hij is. Aanbidding is jezelf in de positie brengen dat niets anders kunt doen dan naar God opkijken. Aanbidding laat God God zijn.

Hoe is jouw aanbidding wanneer je leven gewoon ‘loopt’? Lukt het je onder de indruk te blijven van wie God is? Of herken je dat de sleur van het alledaagse je focus van God afhaalt?

(Geestelijke) discipline

Aanbidding is hier op aarde niet onze standaard/natuurlijke houding. Het gaat vaak niet vanzelf en vereist ook bewustwording. Soms hebben we misschien zelfs geen zin om God te erkennen om wie Hij is, omdat dat alleen kan wanneer we ook erkennen wie we zelf zijn. In al onze gebreken.
Het enige middel tegen tegenzin is het simpelweg doen. En dat vereist misschien discipline: het gedrag van een discipel, een leerling.

Herken je dat aanbidding je soms wat kost? Hoe ervaar je dat? Hoe kun jij groeien als discipel in het bewust zijn en herinneren van wie God is?

 

Gesprek met Jacoline, Gerard, Ron en Erik