Crossroads 10 mei 2020 | Aanbidding | deel 1

Welkom om deze zondag weer bij de Crossroads samenkomst te zijn!

Naast een kort moment om 11:00u (zie link hieronder om deel te nemen) is er verder op op deze webpagina materiaal beschikbaar om in de communities en kleine groepen te gebruiken.

KLIK HIER OM NAAR DE ONLINE SAMENKOMST TE GAAN
(Start om 11:00u)

 

::: Lees hieronder verder alles over het thema van deze week :::

Aanbidding (deel 1): Staak de strijd, en erken dat ik God ben

Deze maanden staat ‘Aanbidding’ centraal in Crossroads. Dat doen we in een tijd waarin we niet meer met z’n allen kunnen samenkomen en we dus ook niet naar de band kunnen kijken om ons voor te gaan in aanbidding. Dat betekent misschien dat we iets zullen missen als het gaat om onze aanbidding van God, maar ook dat we nieuwe manieren kunnen ontdekken om naar God toe te uiten hoe we hem zien en beleven.

We starten de reeks met Psalm 46, en vooral vers 11:

‘Staak de strijd, en erken dat ik God ben’.

De psalm is een lied waarin bezongen wordt hoe God een betrouwbare hulp is in nood (vs 2), terwijl er van alles lijkt te gebeuren in de wereld, in de natuur (vs 4) en tussen volkeren en rijken (vs 7). En dan is er God, de Heer van de hemelse machten (vs 8), die zich beweegt op de aarde en ingrijpt (vs 9-10).

In vers 11 zegt God: ‘Staak de strijd, en erken dat ik God ben, verheven boven de volken, verheven boven de aarde’.

  • In de versie van de Herziene Statenvertaling: ‘Geef het op en weet dat ik God ben’.
  • The New International Version: ‘Be still, and know that I am God’.
  • The Message: ‘Step out of the traffic! Take a long, loving look at me, your High God, above politics, above everything’.

Dit gaat over de weg naar aanbidding. Aanbidding gaat over uitdrukking geven aan wie God (voor jou) is. Maar er gaat iets aan vooraf. Voor sommigen is het een kwestie van een knop omzetten: ‘ik ga nu God aanbidden’. Voor anderen is dit moeilijker, omdat ze in een strijd verwikkeld zijn. Een strijd met wat er in de wereld gebeurt en hoe dat je kan beheersen, of een strijd in jezelf en met jezelf.

De uitnodiging van God is om daar mee te stoppen. Om een strijd los te laten en op te geven zodat je tot erkentenis komen dat God God is, en verheven boven alles, en in control.

Vraag: hoe zit dat bij jou? Is er een strijd, een worsteling met iets buiten jezelf of in jezelf waardoor je je blik niet op God richt? Wat kan jou helpen om deze strijd op te geven? Hoe kun je elkaar aanmoedigen om je op God te richten, wie hij is en wat hij doet, zodat je je hem kunt aanbidden?