Crossroads Rotterdam en Communitas

Waar hoort Crossroads eigenlijk bij? is een vraag die nogal eens wordt gesteld. We maken geen deel uit van een kerkgenootschap, maar er zijn wel meer kerken met dezelfde naam: in Amsterdam, Den Haag en Leiden. Hoe zit dat?

Crossroads Rotterdam is zo’n 15 jaar geleden gestart vanuit een verwantschap die ervaren werd in doel en visie bij Crossroads Amsterdam en Den Haag. Beide kerken zijn geplant vanuit de organisatie Christian Associaties International (CA), dat uitgroeide tot een netwerk van church plants in heel Europa. Crossroads Amsterdam en CA hebben geholpen bij de opstart en doorgroei van Crossroads Rotterdam, en heeft een grote rol gespeeld in de mondiale verspreiding van Serve The City, dat vanuit Crossroads Rotterdam is ontstaan.

In de laatste jaren is de relatie wat verwaterd met CA en ook met de andere Crossroads-gemeentes in Nederland. Met elkaar hebben we besloten om de banden weer aan te halen en elkaar opnieuw te leren kennen. En om het een Benelux-karakter te geven haakt The Well uit Brussel ook aan. Komende zaterdag 1 oktober zullen LT en staf de leiders van deze mooie kerken ontmoeten.

Daarnaast is het goed om te melden dat CA onlangs haar naam heeft veranderd, in Communitas. De naam Christian Associates deed eerder denken aan een verzekeringsmaatschappij dan aan een missionair netwerk, dus daar zijn we blij mee. Het begrip communitas komt van missionair pionier en denker Alan Hirsch, die ook verbonden is geweest aan CA. Er valt een hele studie te maken over het begrip ‘communitas’, maar om het kort te houden: we herkennen onze visie rondom missional communities er in terug.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. De website van Communitas is nog niet af, maar een indruk ervan krijg je hier.

Naast Communitas hebben we ook nog een link met Nederland Zoekt… en zijn we aangesloten bij Missie Nederland (voorheen de Evangelische Alliantie), maar dat is iets voor een andere keer.