Crossroads Online | Aanbidding | deel 2


Om 11.00u centrale kick-off via Zoom: klik hier om in te loggen.
Input voor deze week vind je hieronder. Ook een filmpje van een gesprek tussen Charlotte, Jacoline en Ron!

Aanbidding deel 2 | Waar begin je?

Om God te kunnen ontmoeten is er allereerst ruimte nodig. Het vraagt om een keuze. Om stil te worden. Vorige week hebben we hier met elkaar over nagedacht. Vandaag gaan we verder: we zijn stil geworden… en dan?

Waar begin je?

Soms ervaren we een verlangen om God te aanbidden. Een concrete situatie of gebeurtenis kan hiervoor de aanleiding zijn. Ook kan de heilige Geest dit verlangen aanwakkeren in ons. Maar heel vaak is er niet een merkbaar verlangen. En toch mogen we ook dán God aanbidden. Waarom? Omdat de reden van aanbidding niet begint bij onszelf, maar bij God. Wie is Hij? Wat heeft Hij gedaan? De antwoorden op deze vragen geven ons reden om hem te danken. Om hem te eren. Om te knielen voor hem. Om ons over te geven aan hem. Om hem te aanbidden.

De focus op God zelf maakt dat niet ons gevoel of onze omstandigheden de aanleiding hoeven te zijn om God te aanbidden. Het maakt niet uit of we wel of geen zin hebben. Het maakt niet uit of we blij zijn of verdrietig. De reden om te aanbidden is God zélf. Bij hém begint het. En dat betekent dat aanbidding niet alleen iets is voor de enthousiastelingen onder ons. Of je het geloof nu meer rationeel of meer vanuit je gevoel beleeft, of je nu meer introvert bent of extravert: iederéén kan God aanbidden. Iedereen heeft reden om God te aanbidden. Want de reden is God zelf!

Lees: Psalm 63

Wat leert deze psalm je over het aanbidden van God? Wat in deze psalm spreekt je het meeste aan? Waarom?

 Laten we eens inzoomen op twee vragen:

1. Wie is God?

Om antwoord te vinden op deze vraag kun je altijd terecht in de Bijbel. Er staat enorm veel geschreven over wie God is, hoe Hij zich bekendmaakt, wat zijn verlangens zijn, wat Hij belangrijk vindt, waar Hij een hekel aan heeft, etc. Denk maar aan het scheppingsverhaal, de verhalen over het volk Israël, de tijd van de koningen, van de profeten en natuurlijk de verhalen over Jezus!

Ook gebruikt God verschillende namen om zichzelf bekend te maken. De meest voorkomende is JHWH (Jahweh) wat betekent: Ik ben er, Ik zal er zijn. Andere namen zijn El of Elohim (sterkte of macht). Deze namen worden vaak gecombineerd met andere woorden zoals vergeving, heilig, trouw, vrede, voorziening, herder. Zo kun je via de namen van God veel te weten komen over wie Hij is.

Als we al wat langer Jezus volgen hebben we God ook persoonlijk kunnen ontmoeten en hem daardoor beter leren kennen. Misschien heb je in die ontmoetingen wel je eigen bewoordingen gevonden van wie God voor jou is.

Wie is God? Welke naam of omschrijving van wie God is spreekt je aan? Heb je momenten gehad waarin je God zelf ontmoet hebt? Wat leerde je daarin over wie God is?

2. Wat doet God?

Ook voor deze vraag kun je terecht in de Bijbel. In alle verhalen kun je lezen wat God doet en wat zijn bedoelingen zijn. Door de Bijbel te lezen leren we God beter kennen. Eerlijk is eerlijk: God blijft ook een mysterie. Het is soms lastig om te begrijpen waarom Hij doet wat Hij doet. Of soms juist iets níet doet. Juist die momenten leren ons dat we ‘maar’ mensen zijn en met een beperkte capaciteit om dingen te begrijpen.

Net zoals bij de vraag Wie is God? kunnen we ook kijken naar welke dingen God in ons leven heeft gedaan. Misschien heb je God heel concreet ervaren als voorziener toen je financiële of praktische middelen nodig had. Of heb je God leren kennen als bevrijder doordat Hij je vrij heeft gemaakt van gewoontes of gedachtes die je belemmerden.

Welke dingen uit de Bijbel over wat God heeft gedaan spreken je aan? Kun je je dingen herinneren die God in jouw leven heeft gedaan?

Oefen de komende week in het aanbidden van God!

 

Kijk ook zeker naar het gesprek tussen Charlotte, Jacoline en Ron over het thema van deze week!