Briefje uit de hemel

Al maanden lang zie ik in de sportschool op een van de vele schermen een videoclip langskomen waar letterlijk briefjes uit de hemel vallen. Ze worden opgeraapt, gelezen, doorgegeven en opeens blijkt de wereld blijkt vol te zijn van briefjes uit de hemel.

Ik zag in dit clipje vier dingen terug die we zelf de afgelopen tijd hebben verkend en ontdekt met elkaar rondom luisteren naar God en profetie.

1. Mensen verlangen ernaar om Gods stem te verstaan

Misschien omdat het in een gegeven is in ons mens-zijn, maar ik merk dat mensen – gelovig en niet-gelovig – er voor open staan om Gods stem te verstaan. Vaak omdat ze gewoon op zoek zijn naar richting, naar bevestiging. Een deelneemster aan de vorige Alpha-cursus zei me dat, nadat een aantal mensen uit het niets tegen haar hadden gezegd, ‘is de Alpha-cursus niets voor jou?’ en zij onverwacht info tegenkwam op internet en in de stad, zij zich afvroeg: wil God me iets duidelijk maken of zo?

2. God spreekt – voortdurend. Durf ik dat te geloven?

Jezus spreekt erover dat de schapen de stem van de herder verstaan (Johannes 10,1-5). Dat is een beeld voor de relatie tussen ons en hem, zoals die is bedoeld. En zo laat Jezus zijn intimiteit met de Vader zien als de wijze waarop zijn kinderen met de Vader mogen omgaan. De Vader spreekt, en zo doet de Heilige Geest dat ook. Hij spreekt voortdurend – maar luister ik wel? Ben ik me er wel bewust van? Durf ik het eigenlijk wel te geloven? Wat zijn de consequenties als ik dit geloof?

3. God gebruikt andere mensen

Paulus heeft het erover dat de gave van profetie bedoeld is voor opbouw, troost en bemoediging (1 Korintiërs 14,3). Hij beschrijft dat in een setting waarin mensen met elkaar gaan ontdekken hoe dat werkt. Onlangs kreeg ik een app-je van iemand waarvan de strekking was: ‘hey, ik dacht even aan je, ging even voor je bidden en had de indruk dat God dit tegen je wil zeggen’. Wat volgde was een antwoord op een issue waar ik me flink zorgen over maakte. Is dat een bemoediging of niet?

4. Kan God jou gebruiken voor andere mensen?

‘Hey, ik ken je niet, maar ik had het idee dat ik tegen je moet zeggen: het komt goed!’ Zo vertelde me iemand wat hij had gedaan toen zijn oog viel op iemand die hij zag lopen. Hij had God gevraagd: wat mag ik namens u tegen deze persoon zeggen, en het antwoord was: ‘Zeg dat het goed komt!’ En dat bleek hij net nodig te hebben om te horen. Het hele idee van luisteren naar God en profetie is niet dat wij een goede tijd hebben met God (al is daar niks mis mee), maar dat we leren beschikbaar te zijn voor zijn stem voor mensen, ook mensen die hem nog niet kennen (Johannes 10,16). Wil ik daar beschikbaar voor zijn?

In de clip vallen briefjes uit de hemel. Ze worden opgeraapt, gelezen, doorgegeven en de wereld blijkt opeens vol te zijn van briefjes uit de hemel. In real life worden ze niet random naar beneden gegooid in de hoop dat iemand ze opraapt; God spreekt doelbewust en heeft mensen op het oog. En hij wil ons inzetten om die stem hoorbaar te maken. Doen we mee?

Op zaterdag 12 december gaan weer een aantal Crossroaders op treasure hunt: luisteren naar wie God wil bemoedigen en deze mensen opsporen op straat. Meer info bij Annelien Verhoeven en Erik Visser.