Bezoek missional communities Denemarken

Verslag van Arthur en Monique Moen

“In het weekend van 29 april t/m 2 mei hebben wij namens Crossroads een bezoek gebracht aan verschillende missional communities in de Deense havenstad Århus (spreek uit als Oorhoes). Vanuit de Lutherse kerk Århus Valmenighed zijn er zo’n twintig missional communities, verdeeld over de stad, actief. In Århus zijn ze nu ruim twaalf jaar onderweg met het bouwen aan een cultuur van discipelschap en een missionaire beweging via missional communities. Een geweldige kans dus voor ons en Crossroads om daar eens een kijkje te nemen en van hen te leren!

Dat de Deense cultuur veel op de Nederlandse lijkt hebben we gemerkt. Het gaf veel momenten van herkenning, ook als het gaat om missional communities. We herkenden dingen waar we enthousiast over zijn, maar ook dingen waar we uitdaging in ervaren. Waardevol om deze dingen met elkaar te kunnen delen en van hen te kunnen leren.

We zijn bij twee missional communities geweest, hebben verschillende communityleden en leiders gesproken en bezochten een staflid die verantwoordelijk is voor de missional communities.

Op zondagochtend waren we te gast bij een missional community in een scouting-gebouwtje. De community telde veel jonge kinderen en was uit de huiskamers gegroeid. De mensen die er waren, woonden in dezelfde wijk en ontmoetten elkaar dagelijks bij het schoolplein van de kinderen. Na een paar liedjes met elkaar gezongen te hebben, gingen de kinderen buitenspelen. Een groep volwassenen sprak en dacht met elkaar na over hemelvaart en hadden tijd voor gebed. Daarna hadden we een gezamenlijke lunch.

Zondagmiddag waren we bij een missional community in de wijk waar we verbleven. Een multiculturele wijk met de nodige problemen. Nadat we met elkaar gezongen en gebeden hadden, hadden we een picknick in de wijk. Samen eten, genieten van de zon, buurtbewoners ontmoeten, voetballen met een paar jongetjes, een wandeling door de wijk en een bezoekje aan een Arabische markthal vormden ons ‘programma’.

En op de doordeweekse dagen wordt in ons gastgezin elke dag gestart met het lezen van de Bijbel, gebed én een workout. Dus deden wij op maandagochtend gezellig mee!

We kijken terug op een paar waardevolle dagen waarin we mooie mensen mochten ontmoeten. Ook met het ‘gezin’ (drie studenten) waar we te gast waren hebben we een heel goede tijd gehad.”