Alpha in tijden van Netflix?

Woensdagavond. Aan de keukentafel zitten Marloes, Maarten, Gerda en Christian. Een paar maanden geleden wisten we nog niet dat we in september aan dit avontuur zouden beginnen. Nu staat de thee op tafel terwijl we onze beelden over Alpha delen. We zijn begonnen.

Alpha ik ben er mee opgegroeid. Het is bijna zo vanzelfsprekend als de kerstviering. Eens in de zoveel tijd komt ook de cursus langs. De flyers, de posters, de oproep om je vrienden of buren mee te nemen klinkt weer. Vertrouwd en tegelijk geladen met zoveel associaties #welkomindekerk. Ik vroeg me afgelopen jaren soms af: ‘Kan het nog, de alpha cursus? Zo’n tien avonden met een groep de basis van het christelijk geloof ontdekken, bevragen. Zoveel commitment vragen in tijden van Netflix? En is de Alpha genoeg aangepast aan de grote vragen in deze tijd’.

De antwoorden heb ik nog niet. We beginnen over ruim drie weken. Toch, zorgen heb ik er ook niet over. Uiteindelijk ligt de sleutel op deze vragen niet in cursusmateriaal. De sleutel ligt ergens anders.

Toen ik vorig jaar naar een conferentie van Holy Trinity Brompton ging (dat is de kerk waar Alpha ontwikkeld is) vielen me een paar dingen op. Eerst, dat die ene cursus die al vanaf de jaren ’90 in de kern weinig veranderd was, over heel de wereld impact heeft, van een gevangenis in Uganda tot parochies in Canada. Dus ook bijna over de volle breedte van de kerk in de wereld(!). Het viel me ook op dat de organisatie achter de cursus een open mind heeft naar de wereld en volop gericht is op mensen. Ik bedoel echt dat ik geen geheven vingers zag of dogmatische keuzes. Ieder verhaal dat gedeeld werd van over heel de wereld was geladen van enthousiasme over de ontmoetingen, de vragen en wat mensen ontdekten. En er was plaats voor ieders verhaal, zelfs op het podium. En eerlijk gezegd was dat een ander beeld dan ik daar voor had.

Ik bedacht toen: ‘dat cursusmateriaal is alleen de Alpha van een veel groter Alphabet’. Zo heb ik zelf een leven nodig om te leren wat geloven is, om te leren over relaties. En leer ik uit ervaringen met God en mensen dat er meer is dan de basis die we bespreken in tien avonden. De cursus is een begin. Misschien soms kort door de bocht, maar dat is niet erg voor een introductie. De sleutel naar een mooie Alpha is wat er gebeurt in de groep. De gastvrije plek waar echte verhalen gedeeld worden. De echte vragen die gesteld worden. Echte ontmoetingen.

En veel verder dan cursusmateriaal, doorkijkjes naar wat het leven met God voor ons inhoudt. Bij mij met vallen en opstaan, maar steeds met nieuwe ontdekkingen en steeds met enorm enthousiasme over Gods goede nieuws. Bij Maarten, Gerda en Marloes ook met hun eigen ervaringen en vragen.

Of onze familie, vrienden en buren daar in 2018 interesse in hebben? Interesse naar zo’n open plek waar echt gezocht wordt met open blik? Dat is er wel, daar ben ik van overtuigd. Dus sluit aan en nodig anderen uit naar deze gastvrije plaats.Nog ruim twee weken, het team is er klaar voor!

Alpha pagina

 

Animated GIF - Find & Share on GIPHY