Nabrander 5 (dag 33): Een goede weg inslaan (en rust vinden) (Jeremia 6,16-17)

Nabrander 5 (dag 33): Een goede weg inslaan (en rust vinden) (Jeremia 6,16-17)

Dit zegt de HEER: “Ga op de kruispunten staan, denk na, kijk naar de oude wegen. Welke weg leidt naar het goede? Sla die in, en vind rust”. Maar zij zeggen: “Dat doen wij niet”.’ (Jeremia 6,16)

Je kunt de aanwijzingen van God in de wind slaan, zo simpel is dat. In ons vragen om wijsheid zoeken we naar wat God belangrijk vindt. Je kunt leren om dat te onderscheiden. Wanneer God duidelijk is over wat de goede weg is, dan kun je drie dingen doen: ervoor kiezen om die weg in te slaan, te wachten om nog wat te wikken en te wegen, of toch maar een andere weg kiezen.

Jeremia sprak namens God tot het volk en gaf aan dat ze op een kruispunt stonden. In hun geval was een terugkeer nodig, naar wat ze volledig hadden losgelaten – het eren van God alleen en het houden van de geboden. Namens God wijst hij hen op waar ze de goede weg kunnen vinden waar ze rust zullen vinden en waar ze waarschuwingen voor gevaar kunnen vinden. Maar ze kiezen ervoor om die goede weg en de waarschuwingen bewust te negeren: ‘Dat doen wij niet’.

Dat maakt het luisteren naar God zo tricky. Naar Gods stem luisteren is één ding, maar doen wat hij zegt is iets anders. Daarom gaat aan het bidden om wijsheid iets anders vooraf, namelijk de vraag: ‘Ben ik bereid om te doen wat God zegt, ben ik bereid om de weg in te slaan die hij wijst?’ Zonder een ‘ja’ op die vraag heeft het gebed om wijsheid weinig zin.

Blijf bidden om wijsheid, maar doe een stap terug; bidt om bereidheid de weg te gaan die God wijst. En om de moed die daarbij hoort.